S kulturno-umetniškimi kolonijami začetek programa evropskega mladinskega dogodka EYE Brežice

V Brežicah je vrata danes odprl prvi evropski mladinski dogodek, ki poteka v Sloveniji. Dogodek EYE Brežice, ki bo med 23. in 26. majem združil več kot 200 mladih iz Slovenije in drugih držav EU, so prvi obiskali mladi, ki so se prijavili na kulturno-umetniške kolonije. Okrog 70 mladih iz Slovenije, Hrvaške, Italije in drugih držav EU se je danes popoldne zbralo v prostorih ZPTM Brežice, kjer se bo tudi v prihodnjih dneh odvila glavnina dogodkov EYE Brežice.

V sklopu EYE Brežice, ki ga sofinancira in podpira Evropski parlament, bo izvedenih šest kulturno-umetniških kolonij – likovna, foto, grafiti, filmska kolonija in koloniji improvizacijskega gledališča ter gledališča zatiranih. Mladi ustvarjajo in razmišljajo o različnih temah EYE Brežice, kot so: demokracija, aktivna participacija, pravice, varnost, okolje, trajnost, svet, družba, delo, socialna vključenost, migracije, inovacije, izobraževanje, gospodarstvo, digitalizacija, kultura in zdravje. V sklopu vseh tem razmišljajo o izzivih, s katerimi se mladi soočajo, ali pa predstavljajo svojo vizijo Evrope, kot si jo želijo v prihodnosti.

EYE Brežice je lokalna izvedba evropskega mladinskega dogodka, imenovanega “European Youth Event”, ki mlade iz celotne Evropske unije povezuje v razprave o ključnih družbenih vprašanjih ter spodbuja oblikovanje in izmenjavo idej o prihodnosti Evrope. Dogodek, ki bo vključeval tudi čezmejno sodelovanje z mladimi in organizacijami iz sosednjih držav, podpira in sofinancira Evropski parlament.

Pri organizaciji dogodka sodelujeta Zavod Mladinska Mreža MaMa in Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice, ob podpori Mladinskega sveta Slovenije, lokalnih mladinskih centrov, Občine Brežice ter pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji.

Kaj se bo dogajalo v prihodnjih dneh?

Uvodna slovesnost bo potekala v petek, 24. maja, v večnamenski dvorani ZPTM Brežice, med 10. in 11. uro. Mlade udeležence in udeleženke dogodka bodo nagovorili župan Občine Brežice Ivan Molan, minister za izobraževanje dr. Darjo Felda, direktorica Mreže MaMa mag. Maja Hostnik, predstavnik Pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji Andrej Miholič ter evropske poslanke in poslanec – Irena JovevaLjudmila Novak in Matjaž Nemec. Govorcem se bo pridružila tudi predstavnica Evropske komisije – direktorica generalnega direktorata za regionalno politiko Sofia Alves. Uvodno slovesnost bo vodil Vid Valič.

Zaključna slovesnost pa bo potekala v soboto, 25. maja, med 16.30 in 17.30, prav tako v večnamenski dvorani ZPTM Brežice. Na njej bosta prisotna tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec in kandidat za evropskega komisarja Tomaž Vesel, ki bosta prisluhnila predlogom mladih in z njimi govorila o tem, v kakšni družbi želijo živeti. Mlade bo na volitve pozval tudi direktor Državne volilne komisije Igor Zorčič. Z mladimi pa bosta v svetovni kavarni o Evropi, kot si jo želijo, govorila evropska poslanca Klemen Grošelj in Franc Bogovič.

über evropskeno

Siehe auch

Naj šola ambasadorka Evropskega parlamenta (EPAS) v sezoni 2023-2024 je II. gimnazija Maribor

S sklepno slovesnostjo se je danes zaključila letošnja izvedba izobraževalnega projekta Šola ambasadorka Evropskega parlamenta …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *