Na otvoritveni slovesnosti EYE Brežice poziv mladim k udeležbi na evropskih volitvah

Z uvodno slovesnostjo se je danes začela tudi glavnina evropskega mladinskega dogodka EYE Brežice, ki je med 23. in 26. majem v Brežice pripeljal več kot 200 mladih, ne le iz Slovenije, temveč tudi drugih evropski držav. Medtem ko so se udeleženci in udeleženke kulturno-umetniških kolonij zbrali že včeraj, so danes prišli še mladi, ki se bodo udeleževali aktivnosti, namenjenih prav njim.

Uvodno slovesnost, ki je potekala v prostorih ZPTM Brežice, je vodil Vid Valič, ki je mlade pozval, da gredo na prihajajoče volitve in sami odločajo o svoji prihodnosti. »Nisem politično opredeljen, sem pa politično zaskrbljen,« je dejal mladim.

Župan Občine Brežice Ivan Molan je izpostavil da so mladi tisti, ki predstavljajo prihodnost. Prav Mladinski center Brežice je bil zgrajen z evropskimi sredstvi, obiskovali pa so ga številni mladi, ki so danes lokalni ali nacionalni odločevalci in odločevalke. Ob tem je izpostavil dobro sodelovanje z mladinskim centrom, ki opravlja pomembno delo. »Hočemo, da mladi izkoristijo svoje znanje in potenciale in jih razvijajo še naprej pri nas,« je poudaril.

Minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda je izpostavil, da še danes velja rek, da na mladih svet stoji, zato si želi še večjega sodelovanja z mladimi, saj je to osnova za bodoče intelektualce. Pomembo vprašanje je, kako dati čim več tistim generacijam, ki šele prihajajo. Mladi so tisti, ki neobremenjeno vidijo svet okrog sebe in dajejo pobude. Pomembno je, da izrazijo svoje mnenje, tako na nacionalnem kot tudi lokalnem nivoju, je dodal.

Direktorica direktorata E na generalnem direktoratu za regionalno in mestno politiko Sofia Alves je poudarila, da je treba pri oblikovanju politike regionalnega razvoja, tudi Slovenije, upoštevati mlade. To imajo v mislih tudi, ko se odločajo, katere projekte bodo financirali, komu bodo dali možnost. »Pomembno je, da podpiramo dogodke, na katerih se zbirajo mladi, pa tudi taki razpise, na katerih se mladi potegujejo za sredstva za projekte, ki jih sami oblikujejo in vodijo. Pri tem pa je pomembno, da mladi ne pozabiti iti na volitve. Mislim, da je bil brexit boleča izkušnja, ki je pokazala, kaj se zgodi, če mladi ne gredo na volišča,« je dodala.

Mladi s konkretnimi vprašanji za evropski poslanki in poslanca

Uvodne slovesnosti so se udeležili tudi trije poslanci in poslanke Evropskega parlamenta. Irena Joveva je med ukrepi Evropskega parlamenta za mlade izpostavila povečanje sredstev za program Erasmus+, pa tudi Evropsko solidarnostno enoto. Ob tem pa je med prioritetami za prihodnje izpostavila ureditev plačanega pripravništva v Evropskem parlamentu.

Pomen programa Erasmus+ je izpostavila tudi evropska poslanka Ljudmila Novak. Ta se je po njenem mnenju izkazal kot eden najboljših programov Evropskega parlamenta, ki mladim ne prinaša le nove izkušnje, temveč tudi nova poznanstva in prijateljstva. »Niti zavedamo se ne, koliko stvari financira evropska politika,« je dejala.

Evropski poslanec Matjaž Nemec pa je izpostavil pomen jamstva ter strategije za mlade. Pri vseh programih pa bi morala bit, kot je dodal, bolj zastopana socialna nota, saj vsi mladi nimajo enakih pogojev. Vsi trije so ob tem mlade pozvali k aktivni državljanski participaciji in udeležbi na volitvah v Evropski parlament.

Vprašanja mladih iz občinstva so pokazala, da nikakor ne drži trditev, da mladih politika ne zanima. Njihova vprašanja evropskima poslankama in poslancu so bila še kako konkretna, med drugim jih je zanimalo, kaj bodo storili na področju ureditve decentralizacije in ureditve javnega prevoza za bolj trajnostno naravnan razvoj.

Predstavnik informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Slovenij Andrej Miholič je poudaril, zakaj je pomembno, da gredo mladi na evropske volitve. »Ravno za mlade je nujno, da greste na volitve, saj ste ravno ti tisti, ki boste najdlje živeli s posledicami odločitev prihodnjega sklica Evropskega parlamenta. Evropski poslanci in poslanke radi prisluhnejo mladim in sledijo njihovim predlogom,« je dejal.

Direktorica Mreže MaMa mag. Maja Hostnik pa je spomnila, da so mladi sami izrazili željo po tem, da se prijavi projekt, ki bi v Brežice pripeljal evropski mladinski dogodek. Mladi so sodelovali pri prijavi projekta, sodelovali pri pripravi projekta in sedaj sodelujejo pri izvedbi dogodka. Gre za dogodek, ki je inspirativen, kreativen in spodbuja demokratično udejstvovanje, je dodala.

über evropskeno

Siehe auch

Naj šola ambasadorka Evropskega parlamenta (EPAS) v sezoni 2023-2024 je II. gimnazija Maribor

S sklepno slovesnostjo se je danes zaključila letošnja izvedba izobraževalnega projekta Šola ambasadorka Evropskega parlamenta …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *