EP Plenary session - Key Debate - Iran’s unprecedented attack against Israel, the need for de-escalation and an EU response

Parlament odobril prvi zakon EU o boju proti nasilju nad ženskami

– Ukrepi za preprečevanje posilstev in boljše razumevanje privolitve
– Prisilne poroke in pohabljanje ženskih spolnih organov so kazniva dejanja
– Razkritje zasebnih podatkov na spletu brez privolitve je prepovedano, enako tudi neželeno prejemanje spolno eksplicitnih vsebin
– Specializirana pomoč žrtvam

Nova pravila so namenjena boju proti nasilju na podlagi spola in zaščiti žrtev, zlasti žensk, ter žrtev nasilja v družini.

Poslanke in poslanci so v sredo s 522 glasovi za, 27 proti in 72 vzdržanimi glasovi sprejeli prvi zakon Unije za boj proti nasilju nad ženskami in v družini. Direktiva poziva k strožji zakonodaji proti spletnemu nasilju, učinkovitejši pomoči žrtvam in ukrepom za preprečevanje posilstev.

Pohabljanje ženskih spolnih organov in prisilne poroke so prepovedani, pravila pa uvajajo tudi posebne smernice za kazniva dejanja na spletu, kot sta razkrivanje zasebnih informacij in neželeno prejemanje spolno eksplicitnih vsebin.

Nova zakonodaja bo vsebovala daljši seznam obremenitvenih okoliščin, zaradi katerih bodo kazni strožje, in sicer za kršitve, kot so kazniva dejanja proti javnim osebnostim, novinarjem ali zagovornikom človekovih pravic. Seznam zajema tudi namero kaznovati žrtve zaradi spola, spolne usmerjenosti, rase, vere, socialnega porekla ali političnih prepričanj ter zaradi časti.

Na voljo bodo storitve za spolno in reproduktivno zdravje

Zdravje in dobro počutje žrtev mora biti na prvem mestu. Sem sodi tudi dostop do varne nastanitve. Na voljo mora biti zdravstvena oskrba, pa tudi storitve na področju spolnega in reproduktivnega zdravja. Organi držav članic bodo izboljšali prijavljanje primerov in zbiranje dokazov ter ozaveščali javnost, da je spolni odnos brez privolitve kaznivo dejanje.

Parlament je prav tako vztrajal, da mora Komisija vsakih pet let poročati, ali je treba ta pravila posodobiti.

Izjavi

Poročevalka odbora za pravice žensk in enakost spolov Frances Fitzgerald (PPE, Irska) je dejala: „Danes je Parlament naredil prve korake, da bi Evropa postala prva celina na svetu, ki bo končala nasilje nad ženskami. To je daljnosežen zakonodajni akt, ki bo preprečil nasilje nad ženskami, zaščitil žrtve in preganjal storilce ter tako zagotovil celosten pristop k boju proti tem grozljivim kaznivim dejanjem. Enakosti ni mogoče doseči brez izkoreninjenja nasilja nad ženskami; zagotoviti moramo, da tisti, ki zagrešijo takšna kazniva dejanja, ne bodo ostali nekaznovani.“

Poročevalka odbora za temeljne svoboščine, pravosodje in notranje zadeve Evin Incir (S&D, Švedska) je dejala: „Ta prelomna direktiva uteleša našo neomajno zavezanost krepitvi pravic žensk in reševanju življenj. Ko korakamo naprej, se spomnimo tega trenutka kot prvega zgodovinskega koraka pri krepitvi pravic žensk in osvetljevanju poti v prihodnost, v kateri lahko vsaka ženska živi brez strahu in zatiranja. To je zmaga za pravičnost in enakost po vsej Evropski uniji.“

Nadaljnji koraki

Pravila bodo začela veljati dvajset dni po objavi v Uradnem listu EU. Države članice jih morajo začeti uporabljati v roku treh let.

über evropskeno

Siehe auch

Nemec: “Pravica do varnega, zakonitega in brezplačnega splava mora biti zapisana v Listino EU o temeljnih pravicah.”

Evropski parlament je na dvodnevnem zasedanju v Bruslju stopil v bran vsem Evropejkam. Evropski poslanci …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *