EP Plenary session - International Women’s Day Celebration

Mednarodni dan žensk: Dekletom dajte vzornice za premagovanje ovir

Ivana Andrés in Alba Redondo iz španske ženske nogometne reprezentance sta na slovesnosti ob mednarodnem dnevu žensk nagovorili poslanke in poslance Evropskega parlamenta v Strasbourgu.

Predsednica Parlamenta Roberta Metsola se je zahvalila igralkama, ker razblinjata stereotipe in dokazujeta, da spol ni ovira na poti do uspeha. Vendar pa neenakost v športu še vedno ostaja na področju medijskega poročanja, sponzorstva in plač, kar je del sistemskega problema, za katerega si Parlament močno prizadeva, da bi ga izkoreninil. Predsednica Metsola je dejala, da je od vsakega od nas odvisno, ali bomo olajšali to spremembo paradigme, ki bo ženskam olajšala odpravljanje nepravičnih ovir, in opozorila na delo, ki ga je treba še opraviti.

Alba Redondo in Ivana Andrés sta v skupnem nagovoru povedali, da je treba pravičnejšo in enakopravnejšo družbo graditi z izobraževanjem. Šport je edinstveno orodje, ki lahko spreminja življenja in izobražuje, dekleta po vsem svetu pa morajo dobiti ženske vzornice, ki jim bodo pomagale premagovati ovire. Dejali sta, da je naslednja Alexia Putellas nekje tam zunaj in čaka, da dobi priložnost – poskrbimo, da jo bo tudi dobila, sta zaključili.

Podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova je spregovorila o nasilju, s katerim se soočajo ženske, kot so novinarke in političarke, v javnem življenju in zaradi katerega so nekatere prisiljene zapustiti svoje javne funkcije. Države članice je pozvala, naj kaznujejo storilce, delodajalce pa, naj dejavno branijo ženske, kadar se soočajo z nadlegovanjem na spletu in zunaj njega.

Predstavnice in predstavniki političnih skupin so izpostavili številne dosežke tega zakonodajnega obdobja, kot so pristop EU k Istanbulski konvenciji ter nova pravila EU o ženskah v upravnih odborih in preglednosti plač, pri čemer so mnogi poudarili, da je k temu pripomoglo tudi močno žensko vodstvo na ravni Unije. Vendar pa ni prostora za spanje na lovorikah, so poudarili številni, saj sta nadlegovanje in spolno nasilje v EU in po svetu še vedno prisotna. Ženske v športu bi morale biti enako plačane kot moški in enakopravno sodelovati pri sprejemanju odločitev, so dejali.

über evropskeno

Siehe auch

Naj šola ambasadorka Evropskega parlamenta (EPAS) v sezoni 2023-2024 je II. gimnazija Maribor

S sklepno slovesnostjo se je danes zaključila letošnja izvedba izobraževalnega projekta Šola ambasadorka Evropskega parlamenta …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *