EP Plenary session - Announcement of the Sakharov Prize 2023 Laureate. PHOTO: European Union 2023

Jina Mahsa Amini in iransko žensko gibanje prejelo nagrado Saharova za leto 2023

Poslanci so nagrado Saharova za svobodo misli za leto 2023 podelili Jini Mahsi Amini in gibanju ženska, življenje in svoboda v Iranu. Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je nagrajenca za leto 2023 razglasila v četrtek Strasbourgu na plenarnem zasedanju po tem, ko je o tem odločila Konferenca predsednikov (predsednica Metsola in voditelji političnih skupin).

Predsednica Metsola je izjavila: “16. septembra smo obeležili eno leto od umora Jine Mahse Amini v Iranu. Evropski parlament ponosno stoji s pogumnimi in tistimi ki kljubujejo, ki se še naprej borijo za enakost, dostojanstvo in svobodo v Iranu. Stojimo s tistimi, ki celo iz zapora še naprej ohranjajo gibanje Ženska, življenje in svoboda pri življenju. S tem, ko jih je Parlament izbral za dobitnike nagrade Saharova za svobodo misli 2023, se spominja njihovega boja in ohranja spomini na vse tiste, ki so boj za svobodo plačali s svojim življenjem. ”

Jina Mahsa Amini je bila 22-letna iranska kurdska ženska. Policija jo je 13. septembra 2022 aretirala v Teheranu, ker naj ne bi upoštevala strogih zakonov o pokrivanju glave, tri dni kasneje pa je umrla v Teheranski bolnišnici po fizični zlorabi, ko je bila v priporu.

Njena smrt je sprožila množične proteste, ki so jih vodile ženske v Iranu. Pod sloganom „Ženska, življenje, svoboda“ protestirajo proti zakonu o nošnji hidžaba in drugim diskriminatornim zakonom.

Po brutalnem zatrtju teh protestov iranskega režima je Evropski parlament večkrat obsodil hude razmere na področju človekovih pravic v državi. Oktobra 2022 so poslanke in poslanci pozvali k sankcijam proti iranskim uradnikom, vpletenim v smrt Jine Mahse Amini in režimsko represijo, ter izrazili močno podporo mirnemu protestnemu gibanju v Iranu.

Januarja 2023 so poslanke in poslanci zahtevali dodatne sankcij proti iranskemu režimu in pozvali EU, naj Islamsko revolucionarno gardo uvrsti na seznam terorističnih organizacij.

Več o ostalih finalistih nagrade Saharova za leto 2023 si preberite tukaj.

Naslednji koraki

Slovesna podelitev bo 13. decembra 2023 v plenarni dvorani Evropskega parlamenta v Strasbourgu.

Ozadje

Nagrado Saharova za svobodo misli Evropski parlament podeli vsako leto. Ustanovljena je bila leta 1988 v čast posameznikom in organizacijam, ki zagovarjajo človekove pravice in temeljne svoboščine. Poimenovana je po sovjetskem fiziku in političnem disidentu Andreju Saharovu, nagrada pa znaša 50 000 eurov.

über evropskeno

Siehe auch

Evropskega poslanca Matjaža Nemca (S&D/SD) na začetek izraelske vojaške operacije v Rafi

“Obsojam izraelsko zaprtje dveh ključnih vstopnih točk v Rafo v Gazi, kar bo imelo resne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *