Demonstration for freedom in Palestine in front of the European Parliament in Brussels

Priznanje Palestine: Sedaj ni čas za odlašanje Slovenije

Španija, Irska in Norveška so danes sočasno napovedale priznanje Palestine kot samostojne države, in sicer za 28. maj 2024. Nobenih razlogov ni, da ta datum ne bi ulovila tudi Slovenija,” je danes poudaril podpredsednik Socialnih demokratov in nosilec liste SD na volitvah v Evropski parlament Matjaž Nemec (S&D). 

Kot je nadalje povedal poslanec, mora slovenska vlada, tudi v luči današnje poteze treh držav, narediti vse v svoji moči, da Palestino prizna 28. maja 2024. “Temu smo odgovorni slediti brezpogojno in brez nepotrebnega zavlačevanja, saj je priznanje Palestine eden ključnih korakov za trajen mir na Bližnjem vhodu.”

“Priznanje Palestine tako za Slovenijo kot celotno Evropsko ne sme biti več izbira, temveč ultimativna zaveza. Po vsem, kar se v Gazi dogaja zadnje mesece, je to edina pot, da tudi Slovenija, ki je svojo državnost utemeljila na pravici do samoodločbe, pokaže, da napovedi o priznanju niso bile zgolj obljube, temveč napoved takojšnjega ukrepanja. K temu nas mora nenazadnje spodbuditi tudi zahteva tožilca mednarodnega kazenskega sodišča po izdaji naloga za prijetje za odgovorne za vojne zločine na obeh straneh. Ta trka na vest celotne mednarodne skupnosti in na nujnost ukrepanja vseh njenih subjektov, tudi Slovenije. Vsak dan ko z dejanji, kot so priznanje in morebitne sankcije, odlašamo, odlašamo tudi z mirom”, še zaključuje Nemec.

über evropskeno

Siehe auch

Volitve 2024: Posodobljena projekcija sedežev v novem Evropskem parlamentu

Posodobljena projekcija sestave novega Evropskega parlamenta na podlagi končnih in delnih izidov v vseh 27 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *