Award Ceremony celebrating the winner of the 1st edition of the Daphne Caruana Galizia Prize for journalism

Preiskava brodoloma ladje z migranti v bližini grške obale prejela novinarsko nagrado Daphne Caruana Galizia za leto 2023

Letošnjo nagrado Daphne Caruana Galizia je za svoje preiskovalno novinarsko delo o brodolomu ladje Adriana pred grškim mestom Pilos, v katerem je umrlo več kot 600 migrantov, prejel grško-nemško-britanski konzorcij.

Skupna preiskava grške preiskovalne hiše Solomon v sodelovanju s Forensisom, nemško javno radiotelevizijo StrgF/ARD in britanskim časopisom The Guardian je razkrila, kako so ukrepi, ki jih je sprejela grška obalna straža, privedli do enega najstrašnejših brodolomov migrantov v nedavni zgodovini. Razkrila je tudi neskladja v uradnih poročilih grških javnih organov.

Podelitve nagrade, ki je v torek potekala v novinarskem središču Daphne Caruana Galizia v Evropskem parlamentu v Strasbourgu, so se udeležile tudi predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola, podpredsednica, odgovorna za nagrado, Pina Picierno ter predsednica Berlinskega novinarskega združenja in predstavnica 28 članov neodvisne evropske žirije Juliane Hielscher.

Predsednica Roberta Metsola je dejala: „Danes tako kot vsako leto počastimo spomin na Daphne Caruana Galizia z nagrado, ki je močan opomin na njen boj za resnico in pravičnost. Novinarji po vsem svetu so še vedno tarče zgolj zaradi opravljanja svojega dela, vendar ne bodo utišani. Naš parlament jim stoji ob strani v tej dolgoletni bitki za zaščito svobode tiska in pluralnosti medijev v Evropi in preko njenih meja“.

V okviru letošnjega poziva je med 3. majem in 31. julijem 2023 svoje zgodbe prijavilo več kot 700 novinarjev iz 27 držav članic Evropske unije. Dvanajst zgodb je žirija nato uvrstila v ožji izbor, ki ga je proučila pred končno razglasitvijo zmagovalca.

Zmagovalna zgodba

Preiskovalni novinarji so se poglobili v dogodke, povezane z brodolomom ribiškega plovila Adriana 14. junija letos, ki se je zgodil približno 50 navtičnih milj od obale pred mestom Pilos v jugozahodni Grčiji. V njem je umrlo več kot 600 migrantov, ki so odpluli iz Libije.

Opravili so več kot 20 pogovorov s preživelimi ter proučili dokumente sodišča in obalne straže. Izsledki preiskave so pokazali, da bi bilo mogoče pri reševanju storiti veliko več. Prav tako organi niso sprejeli ponujene pomoči. Pričevanja preživelih pa kažejo tudi, da se je plovilo navsezadnje potopilo prav zaradi poskusov grške obalne straže, da bi ga privlekla do obale. Grška obalna straža je sicer zanikala, da bi bil to kadar koli njen namen.

Ekipa Forensisa je poustvarila dogodke tiste usodne noči z uporabo interaktivnega tridimenzionalnega modela ribiškega plovila. Pri tem je uporabila podatke iz dnevniških datotek obalne straže in pričevanja kapitana plovila obalne straže, pa tudi poti letov, podatke o pomorskem prometu, satelitske slike in videoposnetke bližnjih tovornih ladij ter druge razpoložljive vire.

Zgodbo so sooblikovale naslednje ekipe:

Solomon: Stavros Malihudis, Iliana Papangeli, Corina Petridi;

Forensis: Stefanos Levidis, Christina Varvia, Georgia Skartadou, Andreas Makas, Ebrahem Farooqui, Dimitra Andritsou, Peter Polack, Eyal Weizman, Jasper Humpert, Miriam Rainer, Salma Barakat, Zac Ioannidis, Elizabeth Breiner;

StrgF/ARD: Armin Ghassim, Sulaiman Tadmory, Timo Robben, Sebastian Heidelberger;

The Guardian: Giorgos Christides, Katy Fallon, Lydia Emmanouilidou in Julian Busch.

O nagradi

Nagrada Daphne Caruana Galizia je bila ustanovljena s sklepom predsedstva Evropskega parlamenta decembra 2019. Posvečena je malteški preiskovalni novinarki in blogerki Daphne Caruana Galizia, ki se je borila proti korupciji in je leta 2017 umrla v atentatu s podtaknjeno avtomobilsko bombo.

Nagrada se podeli enkrat letno (na dan smrti pogumne novinarke) in je namenjena posebnim dosežkom na področju novinarstva, ki spodbujajo ali ščitijo ključna načela in vrednote Evropske unije, kot so človekovo dostojanstvo, svoboda, demokracija, enakost, pravna država in človekove pravice.

Poklicni novinarji ali skupine poklicnih novinarjev katere koli narodnosti lahko predložijo poglobljene članke in preiskave, ki so jih mediji objavili ali predvajali v eni od 27 držav članic Evropske unije. Evropski parlament želi s to nagrado podpreti poklicno novinarstvo in poudariti, kako pomembno je za ohranjanje svobode in enakosti ter za zagotavljanje enakih možnosti.

Neodvisno žirijo sestavljajo predstavniki medijev in civilne družbe iz 27 držav članic ter predstavnik Mednarodne zveze novinarjev.

Nagrada in denarni znesek v višini 20.000 evrov sta znak močne podpore, ki jo Evropski parlament izkazuje preiskovalnemu novinarstvu in svobodi tiska.

Nagrado Daphne Caruana Galizia za novinarstvo so oktobra 2021 prejeli novinarji projekta Pegasus, ki ga je usklajeval konzorcij Forbidden Stories, oktobra lani pa je nagrado prejela koprodukcija Découpages/Arte G.E.I.E za dokumentarni film o ruskem vplivu v Afriki.

Kdo je bila Daphne Caruana Galizia?

Daphne Caruana Galizia je bila malteška novinarka, blogerka in protikorupcijska aktivistka, ki je neumorno poročala o korupciji, pranju denarja, organiziranem kriminalu, prodaji državljanstva in povezavah malteške vlade s panamskimi dokumenti. Po več grožnjah in nadlegovanju je 16. oktobra 2017 umrla v atentatu s podtaknjeno avtomobilsko bombo. Glasne kritike poteka preiskave njene smrti s strani uradnih organov so privedle do odstopa premierja Josepha Muscata. Evropski poslanci, kritični do velikih pomanjkljivosti v preiskavi, so decembra 2019 pozvali Evropsko komisijo, naj ukrepa v zvezi s tem.

über evropskeno

Siehe auch

Evropskega poslanca Matjaža Nemca (S&D/SD) na začetek izraelske vojaške operacije v Rafi

“Obsojam izraelsko zaprtje dveh ključnih vstopnih točk v Rafo v Gazi, kar bo imelo resne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *