PHOTO: European Union 2024.

Poslanci sprejeli nov zakon o prepovedi zelenega zavajanja in zavajajočih informacij o izdelkih

– Prepoved splošnih okoljskih trditev in drugih zavajajočih informacij o izdelkih
– Dovoljeni izključno znaki trajnostnosti, ki temeljijo na odobrenih shemah certificiranja ali jih vzpostavijo javni organi
– Informacije o garanciji morajo biti bolj vidne, uvedena bo nova oznaka za podaljšanje garancije

Poslanke in poslanci Evropskega parlamenta so odobrili direktivo, ki bo izboljšala označevanje izdelkov in prepovedala uporabo zavajajočih okoljskih trditev.

Direktiva, ki so jo poslanci sprejeli danes s 593 glasovi za, 21 proti in 14 vzdržanimi glasovi, bo potrošnike zaščitila pred zavajajočimi tržnimi praksami in jim pomagala pri sprejemanju boljših odločitev pri nakupih. Da bi to dosegli, bodo na seznam Unije prepovedanih poslovnih praks dodane številne problematične tržne navade, povezane z zelenim zavajanjem in zgodnjo zastarelostjo blaga.

Natančnejše in zanesljivejše oglaševanje

Cilj novih pravil je predvsem zagotoviti jasnejše in bolj zaupanja vredno označevanje izdelkov s prepovedjo splošnih okoljskih trditev, kot so „okolju prijazno“, „naravno“, „biološko razgradljivo“, „podnebno nevtralno“ ali „ekološko“, če za to ni dokazov.

Po novem bo urejena tudi raba znakov trajnostnosti, saj na trgu vlada zmeda zaradi njihove vse širše uporabe brez primerjalnih podatkov. V prihodnje bodo v Evropski uniji dovoljeni izključno znaki trajnostnosti, ki temeljijo na uradnih shemah certificiranja ali jih vzpostavijo javni organi.

Direktiva bo prepovedala tudi trditve, da ima izdelek zaradi shem za izravnavo emisij ogljika nevtralen, zmanjšan ali pozitiven vpliv na okolje.

Trajnost v središču pozornosti

Še en pomemben cilj novega zakona je, da se morajo proizvajalci in potrošniki bolj osredotočiti na trajnost blaga. V prihodnje morajo biti informacije o garanciji vidnejše, uvedena pa bo tudi nova, usklajena oznaka, ki bo izpostavila blago s podaljšano garancijsko dobo.

Z novimi pravili bodo prepovedani tudi neutemeljene navedbe glede trajnosti (na primer trditve, da bo pralni stroj zdržal 5000 ciklov pranja, če to v normalnih pogojih ne drži), pozivi k zamenjavi potrošnega materiala prej, kot je to nujno potrebno (pogosto v primeru črnila za tiskalnik) in predstavljanje blaga kot popravljivega, kadar to ni.

Izjava

Poročevalka Evropskega parlamenta Biljana Borzan (S&D, Hrvaška) je dejala: „Ta zakon bo spremenil vsakdanje življenje vseh Evropejcev! Oddaljili se bomo od kulture metanja stran, naredili trženje bolj transparentno in se borili proti prezgodnji zastarelosti blaga. Ljudje bodo lahko izbrali izdelke, ki so zaradi zanesljivih etiket in oglasov trajnejši, popravljivi in trajnostni. Najpomembneje je, da podjetja ne morejo več zavajati ljudi s tem, da trdijo, da so plastične steklenice dobre, ker je podjetje nekje posadilo drevesa – ali reči, da je nekaj trajnostno, ne da bi pojasnilo, kako. To je velika zmaga za vse nas!“

über evropskeno

Siehe auch

Nova evropska pravila za zmanjšanje količine, ponovno uporabo in recikliranje embalaže

– Ukrepi se nanašajo na celoten življenjski cikel embalaže – Manj embalaže in odpadkov, omejitve …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *