Naj šola ambasadorka Evropskega parlamenta (EPAS) v sezoni 2023-2024 je II. gimnazija Maribor

S sklepno slovesnostjo se je danes zaključila letošnja izvedba izobraževalnega projekta Šola ambasadorka Evropskega parlamenta (EPAS), v katerem je sodelovalo kar 86 slovenskih srednjih šol in dijaških domov oziroma približno polovica vseh. Zmagovalka je postala II. gimnazija Maribor, ki je na slovesnosti v Festivalni dvorani Pionirskega doma v Ljubljani prejela poseben prenosljiv pokal EPAS. Drugo mesto je pripadlo Gimnaziji Nova Gorica, tretje pa Šoli za storitvene dejavnosti, Šolski center Velenje. Obenem so vsi dijaki in učitelji, ki so uspešno končali projekt, prejeli priznanja in certifikate. Udeležence je uvodoma pozdravila tudi predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar.

Podelili so tudi posebna priznanja za posamezne projekte. Priznanje za najboljše aktivnosti za promocijo evropskih volitev je prejela Gimnazija in srednja šola za kemijo in farmacijo Ruše, za  najboljšo info točkoSrednja šola za oblikovanje in fotografijo Ljubljana, za najboljše aktivnosti nadružbenih omrežjih Škofijska gimnazija Vipava,za najboljši dan Evrope pa Gimnazija Celje-center.

Udeležence je pozdravila tudi predsednica RS Nataša Pirc Musar, ki se je z ve; kot 300 dijaki in mentorji iz vse Slovenije pogovarjala o Evropski uniji, o evropskih volitvah ter o aktivni družbeni participaciji mladih.

Prireditev sta vodila Melani Mekicar in Sašo Stare, za sproščeno vzdušje je  poskrbela ekipa improvizirane komedije KUDa KIKS, po koncu slovesnosti pa se je dogajanje preselilo še na ploščad pred Hišo EU.

Kaj je Šola ambasadorka Evropskega parlamenta

Izobraževalni projekt Šola ambasadorka Evropskega parlamenta (EPAS) je namenjen krepitvi znanja dijakov in učiteljev srednjih šol o Evropski uniji, njeni organizaciji, institucijah, zgodovini, delovanju in aktualnih evropskih temah, ter spodbujanju aktivnega državljanstva. Program v organizaciji Evropskega parlamenta poteka v vseh državah članicah EU, v šolskem letu 2023/24 pa se zaključuje njegova osma sezona.

V njej je sodelovalo 86 slovenskih srednjih šol in dijaških domov, kar je približno polovica vseh v državi. 79 jih je izpolnilo vse obveznosti za pridobitev naziva Šola ambasadorka Evropskega parlamenta. Projekt je v tej sezoni neposredno in posredno dosegel okoli 34.000 ljudi. Naziv ambasadorja Evropskega parlamenta je prejelo več kot 1400 dijakinj in dijakov in več 200 mentorjev, ki so aktivno sodelovali v programu. Več o programu izveste na tej povezavi.

über evropskeno

Siehe auch

Na zaključni prireditvi EYE Brežice pozivi k politični participaciji mladih

Evropski mladinski dogodek (European Youth Event), ki med 23. in 26. majem v Brežicah združuje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *