EP Plenary session - Address by Yulia Navalnaya

Julija Navalna: „Če hočeš premagati Putina, se bori proti njegovi kriminalni tolpi.“

Julija Navalna, vdova umorjenega ruskega protikorupcijskega aktivista Alekseja Navalnega, je v sredo nagovorila Evropski parlament.

Predsednica Metsola je uvodoma dejala, da je „za mnoge v Rusiji in zunaj nje Aleksej Navalni predstavljal upanje. Upanje v boljše dni. Upanje v svobodno Rusijo. Upanje v prihodnost.” Poudarila je, da “če nas zgodovina česa uči, je to dejstvo, da se stebri avtokracije na koncu vedno, vedno sesujejo pod težo lastne pokvarjenosti in inherentne želje ljudi po svobodnem življenju. In ko se bo to neizogibno zgodilo, bo to zahvaljujoč temu, kar sta naredila Aleksej in tvoja družina.”

Navalna je v svojem govoru obtožila ruske oblasti pod vodstvom predsednika Vladimirja Putina, da so orkestrirale umor Navalnega. Dejala je, da je umor na očeh javnosti še enkrat vsem pokazal, da je „Putin sposoben vsega in da se z njim ne morete pogajati“. Izrazila je zaskrbljenost, da noben od sedanjih omejevalnih ukrepov EU ni dejansko ustavil ruske agresije v Ukrajini.

V ta namen je pozvala k bolj inovativnim idejam, da bi premagali Putinov režim, tako doma kot v njegovih dejanjih proti sosedom.

„Če resnično želite premagati Putina, morate postati inovator (…) Putinu ne morete škodovati z še eno resolucijo ali naslednjim paketom sankcij, ki se ne razlikujejo od prejšnjih (…) Nimate opravka s politikom, temveč s prekletim mafijcem (…) Najpomembneje je, da so ljudje blizu Putina, njegovi prijatelji, sodelavci in skrbniki mafijskega denarja (…) Vi in vsi mi se moramo boriti proti tej kriminalni tolpi.“

Kot je dodala, v teh okoliščinah politična inovativnost pomeni boj proti organiziranemu kriminalu in ne politični konkurenci.

„Niso potrebne diplomatske note, temveč preiskave finančnih malverzacij. Niso potrebne izjave o zaskrbljenosti, ampak iskanje mafijskih sodelavcev v vaših državah, diskretnih odvetnikov in finančnikov, ki Putinu in njegovim prijateljem pomagajo skriti denar.“

Poudarila je tudi, da „imate v tem boju zanesljive zaveznike – obstaja več deset milijonov Rusov, ki so proti Putinu, proti vojni, proti zlu, ki ga prinaša“, ter zaključila, da mora

„Putin odgovarjati za to, kar je storil moji državi. Putin mora odgovarjati za to, kar je storil sosednji miroljubni državi. Putin mora odgovarjati za vse, kar je storil Alekseju.“

Po njenem nagovoru so spregovorili predstavniki političnih skupin Parlamenta. Oglejte si njihove izjave.

Ozadje

Pred smrtjo v zaporu 16. februarja 2024 je bil Aleksej Navalni eden najbolj znanih ruskih opozicijskih glasov, znan po svojem delu pri razkrivanju korupcije, pa tudi goreč kritik predsednika Vladimirja Putina. Natančne okoliščine njegove smrti ostajajo negotove. Navalni je leta 2021 prejel nagrado Saharova za svobodo misli Evropskega parlamenta.

über evropskeno

Siehe auch

Glasovanje na evropskih volitvah je zaradi geopolitičnih razmer še pomembnejše

– Več kot osem od desetih Evropejcev (81%) verjame, da je glasovanje na evropskih volitvah …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *