PHOTO: European Union 2023.

Govor predsednice von der Leyen na izredni seji Državnega zbora Republike Slovenijev

Spoštovana predsednica Državnega zbora,

predsednik vlade Golob, spoštovani Robert,

spoštovani predsednik Državnega sveta,

spoštovane poslanke, spoštovani poslanci Državnega zbora Republike Slovenije,

v veliko čast mi je, da lahko nagovorim vaš parlament, čeprav smo tukaj zbrani v dramatičnih okoliščinah. V zadnjih letih sem redno obiskovala Slovenijo in uživala v neverjetni lepoti njene krajine in njene narave ter bila deležna izjemne gostoljubnosti njenega prebivalstva. Zato mi je danes hudo, ko se vračam k vam na ta žalostni dan in opazujem obsežno opustošenje. Kot pravi znani slogan, Slovenija leži „na sončni strani Alp“. Toda prejšnji teden je v enem samem dnevu po vsej državi zapadlo za cel mesec dežja. Vaša idilična pokrajina se je spremenila v pekel vode in blata. Posledice podnebnih sprememb niso prizanesle niti temu alpskemu raju. Na lastne oči sem videla škodo in uničenje, ki so ju povzročile poplave. Ujma je opustošila dve tretjini Slovenije. Voda je odnesla najrazličnejšo kritično infrastrukturo, od mostov do električnih vodov. Evakuiranih je bilo na tisoče družin. Na najbolj prizadetih območjih so škodo utrpela skoraj vsa podjetja. Tragično je, da je poleg tega življenje izgubilo šest oseb. To je nacionalna in evropska tragedija.

Vendar se je prebivalstvo Slovenije na silo narave odzvalo s pogumom in dobroto. Vaš odziv je izjemen. Vsa država se je neverjetno hitro mobilizirala in s tem preprečila nadaljnje žrtve. Presunile so nas slike gasilcev, ki so iz poplavljenega vrtca reševali 22 majhnih otrok, pri tem pa tvegali lastna življenja. Ali pa prizor dečka z modrim dežnikom, ki je helikopterski posadki prinesel malico. Te podobe nam bodo ostale za vedno vtisnjene v spomin. Pa še veliko drugih podobnih zgodb je. Prav vsi Slovenci in Slovenke so priskočili na pomoč. Vsi. Prostovoljci so ranljive stavbe zaščitili z vrečami peska. Trgovine so ponudile hrano. Hoteli so odprli vrata in sprejeli evakuirane ljudi. Naj si izposodim besede časopisa Delo: „Družbeno tkivo je prepredeno s solidarnostjo.“ In za to bi se rada zahvalila vsakemu Slovencu in vsaki Slovenki: hvala lepa, Slovenija.

Za ta val solidarnosti je zaslužno izjemno vodstvo slovenske civilne zaščite, skupaj s celotno vlado in lokalnimi oblastmi. Sodelovanje in koordinacija sta bila odlična. V duhu narodne enotnosti so se združile vse politične sile. Rezultati te nacionalne mobilizacije pa so že vidni. V mislih imam vasi, ki so bile zaradi poplav popolnoma odrezane od preostale države, kot na primer Črna na Koroškem, ki sem jo danes obiskala in si jo ogledala. Izvedela sem, da do vasi dva dneva ni bilo mogoče dostopati, zaradi prekinjene mobilne povezave pa tudi ni bilo mogoče komunicirati z njenimi prebivalci. Ljudje niso vedeli niti tega, ali so njihovi prijatelji in svojci še živi. Potem pa so se vsi mobilizirali, da bi tej vasi priskočili na pomoč. Od vojske in civilne zaščite, gasilcev in policije, pa do gorskih reševalcev ter Rdečega križa, skupaj s prostovoljci in prostovoljkami iz vseh družbenih okolij. O tem sem se danes prepričala na lastne oči; navdušena sem in ganjena. S helikopterjem so uspeli dostaviti hrano, rešili najranljivejše, odstranili neskončne količine blata in nato ponovno vzpostavili cestno povezavo. Spričo neutrudnih naporov je sredi opustošenja vzklilo upanje.

Nihče v Evropski uniji ni bil presenečen nad tem hitrim odzivom, saj že dobro poznamo solidarnost Slovenije v praksi. Ko so vaše sosede v Italiji prizadele poplave in ko je Hrvaško prizadel uničujoč potres, je Slovenija med prvimi poslala vodne črpalke in reševalne ekipe. Tega nismo pozabili. Prav tako ste med prvimi, ki prispevajo k našim humanitarnim prizadevanjem v Ukrajini – za to se vam lepo zahvaljujem. Zagotavljam vam, da je zdaj, ko sami potrebujete pomoč, z vami vsa Evropa. Komisar Lenarčič je bil tukaj že med koncem tedna, da se je udeležil zgodnjega izrednega srečanja vaše vlade. Danes pa sem tukaj sama, da se pogovorimo, kako lahko naša Unija konkretno pomaga slovenskemu prebivalstvu. To je bila vsebina dvostranskih pogovorov s predsednikom vlade danes zjutraj.

Čim je slovenska vlada zaprosila za evropsko podporo, smo aktivirali mehanizem Unije na področju civilne zaščite. Na naš poziv se je v dveh dnevih odzvalo osem držav članic. Ponudile so že šest mobilnih mostov, štiri helikopterje in 14 bagrov, poleg tega pa še usposobljene ekipe za nujno pomoč. Danes sem se, na primer v Črni, srečala z ekipami iz Avstrije, Hrvaške, Francije in Nemčije, ki že delajo po vsej državi: s stroji odstranjujejo ruševine in drug odpadni material in gradijo zasilne mostove za ponovno povezavo izoliranih območij. Evropa je z vami in pripravljeni smo pomagati, kakor koli nas potrebujete.

Evropa vam bo stala ob strani tudi pri okrevanju in obnovi v prihodnjih tednih in mesecih. Slovenija lahko zaprosi za finančno podporo Evropske unije in jo bo tudi prejela. Razpravljali smo tudi o svežnju s tremi elementi. Iz prvega elementa, Solidarnostnega sklada, je na voljo 400 milijonov evrov. Čas je bistvenega pomena. Evropska komisija lahko zato izplača predplačilo v višini do 100 milijonov evrov še pred koncem leta. Nato pa lahko na podlagi zahtevka Slovenije po prvi oceni škode naslednje leto sledi dodatno solidarnostno plačilo v višini do 300 milijonov evrov. Drugi element: Slovenija bi lahko zahtevala dodatna sredstva do vrednosti 2,7 milijarde evrov v okviru instrumenta NextGenerationEU. To je svež denar. Tudi s tem se mudi, saj boste morali zahtevek vložiti že do konca avgusta. Razlog za to so postopki instrumenta NextGenerationEU. S predsednikom vlade, spoštovanim Robertom, sem razpravljala o tem, da z današnjim dnem Slovenija in Komisija takoj oblikujeta projektno skupino, ki bo pospešila potrebno ocenjevanje in upravne postopke, da to storimo do konca meseca – verjamem, da je to mogoče. Nato vam bodo sredstva v ustreznih rokih na voljo. Poleg tega bomo, da bi pomagali kmetom, ki so izgubili živino, poljščine in stroje, mobilizirali tudi evropsko rezervo za krizne razmere v kmetijstvu. Potrudili se bomo, da bo naša solidarnost na enaki ravni kot že tolikokrat izkazana solidarnost Slovenije. Nazadnje pa še tretji element: proučujemo možno reprogramiranje obstoječih sredstev EU. S tem mislim na sredstva v višini 3,3 milijarde evrov, ki so za Slovenijo rezervirana v kohezijskih skladih in ki jih je mogoče porabiti do leta 2027.

Spoštovane poslanke in poslanci,

predsednik vlade, spoštovani Robert,

v lanskem govoru v Evropskem parlamentu ste dejali: „Ko je skupnost združena in odločena, lahko premakne meje mogočega.“ To velja tako za Slovenijo kot za Evropo. In to zagotovo drži, ko se odzivamo na to slovensko in evropsko tragedijo. Niti najmanj ne dvomim, da si bo naša prijateljica in članica Slovenija – v slovenskem duhu in z zaupanjem, pogumom, vzdržljivostjo in klenostjo, ki sem jim bila danes priča in s katerimi ste me navdušili, ter z evropsko podporo in solidarnostjo – hitro opomogla in bo ponovno čvrsto stala v osrčju Evrope.

Živela Slovenija, živela Evropa.

Najlepša hvala.

über evropskeno

Siehe auch

Video Evropskega parlamenta “Uporabi svoj glas” je dosegel več kot 190 milijonov ogledov

Kratek dokumentarni film, ki poudarja pomen volitev in varovanja demokracije, ima od 29. aprila, ko …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *