PHOTO: FB.

Franc Bogovič: Poziv Vladi RS k odgovornemu in državotvornemu odzivu in takojšnji postavitvi prehranske varnosti Slovenije na prvo mesto

Ljubljana, Sevnica, 11. maj 2024 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je zaskrbljen nad informacijami zadnjih dni in nad današnjimi informacijami, da se očitno izvaja načrtno ter strateško prevzemanje slovenskih pomembnih in uspešnih agroživilskih podjetij s strani tujcev, konkretno s strani hrvaških skladov in podjetij. Odziv Bogoviča je podan v njegovi izjavi spodaj:

»Najprej se je te dni zgodil večinski prevzem družbe Panvita, enega zadnjih velikih agroživilskih podjetij pri nas, s strani hrvaškega finančnega sklada skupaj z novo desetletno pogodbo za uporabo 3000 ha najboljših kmetijskih zemljišč. Danes v medijih slišimo, da naj bi se pripravljal še prevzem Celjskih mesnin, prav tako s strani hrvaških vlagateljev. Več kot očitno je, da gre za resen vstop tujcev v slovenski prostor, tudi pomursko ravnico, kjer ima Slovenija največ orne zemlje, in da gre za širšo strategijo lastniškega prevzemanja slovenskih prehransko pridelovalnih podjetij.

Opozarjam, da je to zelo nevarno dogajanje z vidika prehranske varnosti Slovenije, ki je poleg energetske in vojaške, ena od treh temeljnih varnosti Slovenije in njenih prebivalcev. Pozivam Vlado RS, da se odgovorno in državotvorno odzove in končno prepozna kmetijsko panogo kot eno najbolj strateških za našo državo. Pozivam jo k več modrosti in državotvorne slovenske strategije, da takšne strateške panoge zaokrožujemo lastniško sami in spodbudimo zainteresirane vlagatelje, da svoja odlična prehransko-pridelovalna podjetja dokapitaliziramo in vanje kapitalsko vlagamo s slovenskimi skladi, javno-zasebnim partnerstvom in vstopom slovenskih podjetij, ki bi jim bila naložba v kmetijstvo strateška odločitev, kot to očitno zelo dobro znajo početi hrvaška politika in hrvaška podjetja. Če kaj, bi se vsaj te lekcije morali naučiti iz kovid krize in vojne v Ukrajini, ki sta obe ogrozili tako gospodarsko, energetsko kot tudi prehransko varnost.

Samih poslovnih odločitev zasebnih lastnikov kot takih ne komentiram, saj imajo pravico sami suvereno odločati o svoji lastnini. Vendar pa je več kot očitno, da je v primeru teh zadnjih nakupov nekdo na drugi strani meje prepoznal kmetijsko panogo in slovenska agroživilska podjetja kot strateška, zato je skrajni čas, da se zbudijo tudi odgovorni v Sloveniji in se ustrezno odzovejo.

Država mora imeti vpliv nad zanjo strateško pomembnimi panogami in lastnino, tudi najboljšo kmetijsko zemljo, in pri tem ostati gospodar in ne postati hlapec. Prehranska varnost je za Slovenijo preveč pomembna, da bi jo izpuščali iz rok!”

über evropskeno

Siehe auch

Franc Bogovič: Kmetje nas hranijo! Naša dolžnost je, da jim omogočimo normalno delo in jih ščitimo!

Evropski poslanci so po nujnem postopku potrdili spremembe uredb Skupne kmetijske politike (SKP), ki poenostavljajo …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *