Vera Jourova, Vice-President of the European Commission in charge of Values and Transparency, at the EU-China High-Level Digital Dialogue at the Great Hall of the People in Beijing on 18/09/2023. Photo: European Union

EU-Kitajska: drugi digitalni dialog Komisije in Kitajske na visoki ravni

Evropska komisija in Kitajska sta danes opravili drugi digitalni dialog na visoki ravni. V okviru dialoga, ki je potekal v Pekingu in sta mu sopredsedovala evropska podpredsednica za vrednote in preglednost Věra Jourová ter kitajski podpredsednik vlade Zhang Guoqing, so se obravnavala ključna vprašanja, kot so platforme in urejanje podatkov, umetna inteligenca, raziskave in inovacije, čezmejni pretok industrijskih podatkov ter varnost proizvodov, ki se prodajajo na spletu. Prek videosporočila je sodeloval tudi evropski komisar, pristojen za pravosodje in pravice potrošnikov, Didier Reynders.

Obe strani sta poglobljeno razpravljali o ključnih področjih digitalne politike in tehnologij. Komisija je predstavila najnovejše informacije o regulativnem razvoju v EU, vključno z aktom o digitalnih storitvah in aktom o digitalnih trgih.

Obe strani sta si izmenjali poglede na umetno inteligenco. Komisija je predstavila napredek pri aktu o umetni inteligenci in v luči zadnjih poročil ZN poudarila pomen etične uporabe te tehnologije ob polnem upoštevanju univerzalnih človekovih pravic.

Komisija je ponovno izrazila podporo svetovnim in interoperabilnim standardom informacijskih in komunikacijskih tehnologij (IKT) ter kitajske organe pozvala, naj na digitalnem področju zagotavljajo pravično poslovno okolje, ki temelji na vzajemnosti.

Prav tako je izrazila zaskrbljenost v zvezi s težavami, s katerimi se zaradi začetka veljavnosti nove kitajske zakonodaje podjetja EU soočajo pri uporabi industrijskih podatkov. Da bi našli konkretne rešitve, se bodo razprave o tem nadaljevale na gospodarskem dialogu na visoki ravni.

Komisija je pojasnila svoj pristop k zmanjševanju tveganj v okviru evropske strategije za gospodarsko varnost, s katerim naj bi se blažila tveganja za dobavne verige, kritične infrastrukture in tehnološko varnost.

Na področju varnosti proizvodov sta Komisija in Kitajska pozdravili podpis akcijskega načrta o varnosti proizvodov, ki se prodajajo na spletu.

Cilj akcijskega načrta je dodatno okrepiti dialog in sodelovanje med Komisijo in splošno carinsko upravo Kitajske. Obe strani sta se dogovorili o: hitri izmenjavi informacij o nevarnih proizvodih, ki se prodajajo prek spleta, organizaciji rednih delavnic za izmenjavo informacij in znanja o zakonih, predpisih in najboljših praksah ter organizaciji posebnih dejavnosti ozaveščanja in usposabljanja o pravilih EU o varnosti proizvodov za podjetja, ki prodajajo prek spleta.

Kitajska je predstavila najnovejše informacije o svojih politikah in praksah na digitalnem področju. Obe strani sta se dogovorili, da bosta razprave na tehnični ravni nadaljevali v okviru dialoga o IKT EU-Kitajska.

Ozadje

Prvi digitalni dialog na visoki ravni med EU in Kitajsko je potekal septembra 2020, od takrat pa se ni nadaljeval. Predsednica Ursula von der Leyen je na obisku v Pekingu 6. aprila letos napovedala nadaljevanje tega dialoga.

Komisija od leta 2009 s Kitajsko vodi dialog o IKT na tehnični ravni, ki zajema politike IKT in digitalne politike ter regulativna vprašanja. Vendar od leta 2020 ni bilo več srečanj v okviru tega dialoga. Poleg tega sodelovanje s Kitajsko na področju znanosti, tehnologije in inovacij poteka v okviru razprav o skupnem načrtu za prihodnje sodelovanje med EU in Kitajsko na področju znanosti, tehnologije in inovacij.

EU je aktivno vključena v upravljanje umetne inteligence, zlasti z zakonodajnim predlogom za akt o umetni inteligenci, na mednarodni ravni pa prek hirošimskega procesa v okviru G7. Prav tako bo prispevala k razpravam o globalnem upravljanju, ki jih je začel generalni sekretar Združenih narodov.

über lenu

Siehe auch

Sprejeta nova pravila Unije za boj proti pranju denarja

– Dostop do novih registrov in virov informacij za uradne organe, novinarje in organizacije civilne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *