PHOTO: European Union 2024.

Dan spomina na holokavst: Irene Shashar, ki je preživela holokavst, bo nagovorila Evropski parlament

Irene Shashar, ki je preživela Varšavski geto, bo v četrtek na plenarnem zasedanju v Bruslju nagovorila poslance Evropskega parlamenta ob mednarodnem dnevu spomina na holokavst.

Ob 11.30 uri bo slovesno sejo odprla predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola, nato bo sledila glasbena točka Marcela Nisinmana na bandoneonu.

Po govoru Irene Shashar bodo poslanke in poslanci Evropskega parlamenta imeli minuto molka. Slovesnost se bo zaključila z glasbeno točko iz filma Kaddish, skladatelja Maurica Ravela, v izvedbi sopranistke Sheve Tehoval in Marcela Nisinmana.

Irene Shashar

Irene Shashar, rojena 12. decembra 1937 kot Ruth Lewkowicz, je preživela varšavski geto. Ko so njenega očeta ubili nacisti, je z materjo pobegnila iz geta skozi kanalizacijo v drug del Varšave, kjer je bila „skriti otrok“ do konca vojne. Z materjo sta se po vojni preselili v Pariz. Po materini smrti se je preselila v Peru, kjer so jo posvojili sorodniki. Po študiju v ZDA se je pri 25 letih preselila v Izrael in postala najmlajša članica fakultete na Hebrejski univerzi. Danes živi v Modiinu v Izraelu. Leta 2023 je objavila svojo biografijo „Zmagala sem proti Hitlerju“.

über evropskeno

Siehe auch

Video Evropskega parlamenta “Uporabi svoj glas” je dosegel več kot 190 milijonov ogledov

Kratek dokumentarni film, ki poudarja pomen volitev in varovanja demokracije, ima od 29. aprila, ko …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *