EP Plenary session - International Holocaust remembrance day

Dan spomina na holokavst: „Hitler ni zmagal!“

Irene Shashar, ki je preživela Varšavski geto, je ob obeležitvi mednarodnega dneva spomina na holokavst danes na plenarnem zasedanju v Bruslju nagovorila Evropski parlament.

„Danes se poklanjamo žrtvam holokavsta in ponovno potrjujemo našo neomajno zavezanost antisemitizmu, rasizmu in drugim oblikam sovraštva. Evropa se spominja,“ je poudarila predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola ob otvoritvi komemorativnega zasedanja. Opozorila je, da je tišina mnogih, ki so se strinjali, omogočila nacistične grozote in poudarila, da „Evropski parlament ni kraj brezbrižnosti – govorimo proti tistim, ki zanikajo holokavst, proti dezinformacijam in nasilju“.

„Prisluhnili bomo vaši zgodbi. Vaše lekcije nam bodo ostale. Zapomnili si jih bomo,“ je zaključila in predala besedo gospe Shashar.

Irene Shashar je v svojem govoru opisala, kako je preživela grozote nacizma v Varšavi kot „skriti otrok holokavsta“, ki je zbežal skozi kanalizacijo do arijske strani Varšave, kjer so njej in mami pomagali prijatelji. Danes živi v Izraelu in povedala je, da „je blagoslovljena z otroki in vnuki. Uspelo mi je to, kar je Hitler poskušal tako zelo preprečiti. Hitler ni zmagal!“

Ko je govorila o vojni ter o terorističnih napadih 7. oktobra, je dejala, da je zapustila svojo državo „po nasilju, umorih, posilstvih in terorju“, ter prosila poslanke in poslance Evropskega parlamenta za njihovo solidarnost in podporo, da bi se talci vrnili k svojim družinami.

Po 7. oktobru „ponovni porast antisemitizma pomeni, da je sovraštvo preteklosti še vedno z nami“, je opozorila gospa Shashar. „Judje se v Evropi spet ne počutijo varne. Po holokavstu bi to moralo biti nesprejemljivo. ‘Nikoli več’ bi resnično moralo pomeniti, da se to ne bo nikoli več ponovilo. ”

Govorila je o Evropi, ki je lahko odložila stara sovraštva in se združila. Dejala je, da so njene sanje, da bi „moji otroci, vsi otroci, živeli na mirnem Bližnjem vzhodu, ki je brez sovraštva, zlasti do nas, Judov. V mojih sanjah Judje najdejo varnost kjerkoli se odločijo, da bodo živeli. In antisemitizem je končno stvar preteklosti.“

Gospa Shashar je zaključila, da se morajo njeni vnuki zdaj boriti za preživetje, medtem ko je ona zmagala proti Hitlerju. „Pozivam vas, Evropski parlament, da pomagate uresničiti moje sanje. Skupaj z vami lahko končamo antisemitizem in dosežemo trajen mir.“

Po govoru gospe Shashar so poslanke in poslanci Evropskega parlamenta imeli minuto molka. Slovesnost se je zaključila z glasbenim nastopom sopranistke Sheve Tehoval ob spremljavi Marcela Nisinmana s pesmijo Kaddish Maurica Ravela.

Irene Shashar

Irene Shashar, rojena 12. decembra 1937 kot Ruth Lewkowicz, je preživela Varšavski geto. Ko so njenega očeta ubili nacisti, je z materjo pobegnila iz geta in se do konca vojne skrivala. Z materjo sta se nato preselili v Pariz. Po materini smrti se je preselila v Peru, kjer so jo posvojili sorodniki. Po študiju v ZDA se je pri 25 letih preselila v Izrael in postala najmlajša članica fakultete na Hebrejski univerzi. Danes živi v Modiinu v Izraelu. Leta 2023 je objavila svojo biografijo „Zmagala sem proti Hitlerju“.

über evropskeno

Siehe auch

Volitve 2024: Posodobljena projekcija sedežev v novem Evropskem parlamentu

Posodobljena projekcija sestave novega Evropskega parlamenta na podlagi končnih in delnih izidov v vseh 27 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *