PHOTO: European Union 2024.

Dan Evrope: osvetlitev pomembnih zgradb in spomenikov po vsej Uniji pred evropskimi volitvami

V več kot 60 mestih po vsej Evropi bo mesec pred evropskimi volitvami, ki bodo potekale od 6. do 9. junija, prikazano sporočilo, ki državljane poziva k udeležbi na volitvah.

Pariški Slavolok zmage, rimski Kolosej in Veliki trg v Bruslju bodo le nekatere izmed zgradb in spomenikov po vsej Uniji, ki bodo ob letošnjem 9. maju, dnevu Evrope, osvetljeni v poziv državljanom, naj čez mesec dni glasujejo na evropskih volitvah. Zgradbe in spomeniki bodo osvetljeni s sloganom kampanje „Uporabi svoj glas. Sicer bodo o tvoji prihodnosti odločili drugi.“ ali v barvah evropske zastave.

Ob tej priložnosti bodo med drugim osvetljeni most Samuela Becketta, poslopje državnega parlamenta v Dublinu, mestna hiša v Vilni, utrdba Sv. Angelo v Valletti, predsedniška palača v Bratislavi, trg Cibeles v Madridu in nacionalni parlament v Bukarešti.

Pri osvetlitvah, ki potekajo v mestih po vsej celini, sodelujejo Evropski parlament in državni ter lokalni organi, da bi tako skupaj poslali sporočilo 440 milijonom evropskih državljank in državljanov o pomenu, ki ga bodo te evropske volitve imele za prihodnost vseh. Dan Evrope ni le dan spomina, temveč tudi dan za razmislek o naši skupni prihodnosti. Ker je 9. maj letos datumsko zelo blizu evropskim volitvam, gre še za toliko bolj pomemebno priložnost.

Dan Evrope, ki ga obeležujemo 9. maja, je dan miru in enotnosti v Evropi. Na ta dan praznujemo obletnico zgodovinske Schumanove deklaracije, v kateri je bila predstavljena zamisel o novi obliki političnega sodelovanja v Evropi, zaradi katere bi bila vojna med evropskimi narodi nepredstavljiva. Schumanov predlog velja za začetek današnje Evropske unije.

Po dogodku si lahko ogledate celoten seznam spomenikov, ki so bili osvetljeni, ter video posnetke ter fotografije.

Več informacij o evropskih volitvah ter dejavnostih in vlogi Evropskega parlamenta je na voljo v informacijah za medije.

über evropskeno

Siehe auch

Video Evropskega parlamenta “Uporabi svoj glas” je dosegel več kot 190 milijonov ogledov

Kratek dokumentarni film, ki poudarja pomen volitev in varovanja demokracije, ima od 29. aprila, ko …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *