Bogovič, Pahor in Kastelic na pogovornem večeru: Evropska unija ni problem, še vedno je rešitev

Krško, Ljubljana – 3. april 2024 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je včeraj, 2. aprila, zvečer v Kulturnem domu Krško gostil pogovorni večer »Klepet Francija z Anjo in Borutom«, na katerem se je z gostoma: mlado kmetico in donedavno predsednico Zveze slovenske podeželske mladine (ZSPM) Anjo Kastelic ter nekdanjim predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem pogovarjal o izzivih Slovenije in EU v luči prihajajočih volitev v Evropski parlament. 

Nekdanji predsednik RS Borut Pahor je v uvodnem govoru pred začetkom osrednjega klepeta s poslancem Bogovičem in mlado kmetico Kastelic spregovoril o pomenu Evropske unije vse od njene ustanovitve do danes, njenem razvoju in izzivih, pred katerimi je v današnjih geostrateških in globalnih okoliščinah ter položaju Slovenije znotraj EU. Poudaril je, da je bila EU utemeljena na demokraciji in demokratičnih vrednotah ter socialno tržni ekonomiji, ki je sčasoma zagotavljala tudi vse višjo stopnjo skupne blaginje, med tem ko je nedemokratični del Evrope trpel socialistični in komunistični totalitarizem, ki sta ga spremljala sistematično kršenje človekovih pravic in nizka stopnja blaginje. ”Evropska celina je bila razdeljena, ločila jo je železna zavesa,” je spomnil Pahor. V zvezi z izzivi tega trenutka je poudaril nujnost prihodnje širitve EU, čimprej z Ukrajino, Moldavijo in morda najprej z državami Zahodnega Balkana. »Dolžan sem opozoriti, da se s širitvijo na Zahodni Balkan še posebej mudi, saj Ruska federacija ne skriva interesov, da bi intervenirala v proces širitve v tem delu Evrope,« je opozoril Pahor in v zvezi s prihodnostjo EU dejal: »Evropska unija ni problem. Evropska unija je še vedno rešitev. Zato moramo zanjo in njeno prihodnost poskrbeti po svojih najboljših močeh in prepričan sem, da nam bo to uspelo.«

Mlada kmetica in nekdanja predsednica ZSPM Anja Kastelic je na klepetu uvodoma poudarila, da  trdno verjame, da kmetje opravljajo nekaj dobrega, da delo na kmetiji pomeni posebno poslanstvo, ki je dobro za razvoj celotnega sveta, ker ga v bistvu prehranjujemo in ob vsem tem ostajamo skromni. »Ne predstavljam si lepšega in bolj spoštovanega poklica, a so kmetje žal premalokrat naslovljeni tako – kot osebe, ki si to spoštovanje zaslužimo,« je dejala. Spregovorila je tudi o tem, kaj bi po njenem mnenju morala storiti EU za izboljšanje položaja mladih, še posebej mladih s podeželja, pa tudi kaj lahko stori naša Slovenija, pri čemer je kritično ocenila, da ima politika velikokrat polna usta besed, da so mladi prioritetna skupina, a ko je treba te besede udejanjiti z dejanji, tudi s finančnimi sredstvi, mladi niso več prioriteta, ampak so prioritete drugje.

Evropski poslanec Franc Bogovič je sogovornika Anjo Kastelic in Boruta Pahorja povabil v goste v Krško na pogovor prav na tematiko najbolj ključnih izzivov, ki jih vidi sam osebno v danem trenutku, ko se Evropska unija in z njo vred Slovenija nahaja v vse bolj turbulentnem svetu. Prepričan je, da je Slovenija, ki bo čez slab mesec praznovala 20-letnico članstva v družini evropskih narodov, v tem času v okviru Evropske unije izjemno napredovala, kljub številnim krizam. “Pa vendarle obstaja občutek, da bi – ob složnosti domače politike in tudi jasni strategiji, kako se aktivneje pozicionirati v EU – lahko storili še več,” je dejal na pogovoru.

Prepričan je, da je pred Slovenijo in Evropo tako z geostrateškega in zunanjepolitičnega vidika, kot tudi z vidika prehranske in energetske varnosti, razvoja podeželja in kmetijstva ter vloge mladih pri soustvarjanju naše skupne prihodnosti, danes izredno veliko izzivov in da bo izjemno pomembno, kako se bo z njimi soočila prihodnja sestava Evropskega parlamenta in Evropske komisije. “Zagotovo bo dobrodošlo in nujno, da bo v obeh institucijah v prihodnje zastopanega več zdravega razuma in preproste zdrave kmečke pameti,” je zaključil Bogovič ob robu večera.

über evropskeno

Siehe auch

Z reformo migracijske in azilne politike Evropa vstopa v novo obdobje

Evropski parlament bo jutri, v sredo, 10. aprila 2024, najprej razpravljal in nato glasoval o …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *