Vladimir Bilcik. PHOTO: European Union 2023.

Zaščita demokratičnih institucij in integritete Evropskega parlamenta pred zlonamernim vmešavanjem

Evropski parlament v poročilu, sprejetem v četrtek, poziva k uvedbi učinkovitih sistemov spremljanja in nadzora za ugotavljanje tujega vmešavanja v delovanje Parlamenta.

Evropski poslanci so v svojih priporočilih glede reforme pravil Evropskega parlamenta o preglednosti, integriteti, odgovornosti in boju proti korupciji opozorili, da so poskusi vmešavanja v demokracijo razširjen pojav, ki se mu je treba čim odločneje zoperstaviti. Znova so poudarili, da so globoko pretreseni zaradi obtožb o korupciji, pranju denarja in sodelovanju treh poslancev Evropskega parlamenta, enega nekdanjega evropskega poslanca in enega parlamentarnega pomočnika v kriminalni združbi in da obtožbe močno obsojajo. Pozvali so k ukrepom, ki bodo okrepili institucije Evropske unije v primeru poskusov tujega vmešavanja. Opozorili so tudi na številne vrzeli v pravilih Parlamenta o integriteti in preglednosti in pozvali, naj se predlog predsednice Roberte Metsola za reformo pravil Parlamenta v 14 točkah začne čim prej udejanjati.

Boljša zaščita žvižgačev in jasnejša pravila o navzkrižju interesov

Poslanci v poročilu, ki so ga v četrtek sprejeli s 441 glasovi za, 70 proti in 71 vzdržanimi glasovi, zahtevajo hitro revizijo Kodeksa ravnanja za poslance Evropskega parlamenta in učinkovite sankcije. Kodeks mora bolje zaščititi žvižgače in uvesti strožja pravila o navzkrižju interesov, prijavi premoženja in razkritju stranskih prihodkov kot tudi ter prepoved dodatnega plačanega dela za subjekte, vključene v register za preglednost.

Poslanci poudarjajo tudi, da so neprimerni načini vplivanja, podkupovanje in druga kazniva dejanja nesprejemljivi, ne glede na to, da je dialog med predstavniki interesnih skupin in odločevalci ključnega pomena za evropsko demokracijo.

Tuje vmešavanje mora biti kaznovano

Poslanci opozarjajo, da države, kot so Katar, Maroko, pa tudi Kitajska, Rusija, Združeni arabski emirati, Srbija in Turčija, veliko vlagajo v lobistična prizadevanja v Bruslju. Poudarjajo, da tuje vmešavanje ne more ostati nekaznovano, in pozivajo k odložitvi vseh zakonodajnih in nezakonodajnih predlogov o sodelovanju z organi držav, ki se skušajo vmešavati, vključno s prekinitvijo financiranja s strani Unije, pri čemer pa je treba še naprej financirati organizacije civilne družbe in neodvisne medije ter humanitarno pomoč.

Razširiti je treba področje uporabe registra za preglednost in njegovo spremljanje, vsi poslanci pa morajo prijaviti načrtovane sestanke z zastopniki interesov in sestanke z diplomatskimi predstavniki tretjih držav.

Nadzor nad dejavnostmi nekdanjih poslancev Evropskega parlamenta

Novi organ EU za etiko mora spremljati, ali nekdanje poslanke in poslanci Evropskega parlamenta spoštujejo šestmesečno obdobje mirovanja in njihov dostop do Parlamenta bi bilo treba preklicati, če lobirajo v Parlamentu v imenu držav z visokim tveganjem. Poslanke in poslanci tudi obžalujejo, da je Komisija potrebovala tako dolgo, da je predstavila svoj predlog in da ni bila dovolj ambiciozna glede ustanovitve neodvisnega organa EU za etiko.

Izjavi

Soporočevalec Vladimír Bilčík (PPE, Slovaška) je dejal: „Parlament mora ostati odprta institucija, hkrati pa se mora boriti proti korupciji in zlonamernemu tujemu vmešavanju. Da bi to dosegli, predlagamo, naj uslužbenci, ki obravnavajo občutljiva vprašanja, pridobijo dovoljenje za dostop do tajnih podatkov, naj bodo vsi sestanki s tretjimi osebami javno razkriti, politični odnosi s tretjimi državami pa naj potekajo samo po uveljavljenih parlamentarnih kanalih.“

Soporočevalka Nathalie Loiseau (Renew, Francija) je dejala: „Po pretresu, ki ga je povzročil škandal Katargate, in v času, ko skušajo Rusija, Kitajska in druge države prodreti v Parlament in vplivati na nas, je Posebni odbor o tujem vmešavanju sprejel pomembne predloge za večjo preglednost Parlamenta in boljšo zaščito našega dela pred sovražniki evropske demokracije.“

Ozadje

Posebni odbor Evropskega parlamenta o tujem vmešavanju in dezinformacijah ter za večjo integriteto je bil zadolžen, da po sprejetju resolucije na plenarnem zasedanju 15. decembra 2022 pripravi to poročilo. Poročilo dopolnjuje nabor ukrepov, ki so jih sprejeli in jih pripravljajo drugi organi Evropskega parlamenta.

über evropskeno

Siehe auch

Video Evropskega parlamenta “Uporabi svoj glas” je dosegel več kot 190 milijonov ogledov

Kratek dokumentarni film, ki poudarja pomen volitev in varovanja demokracije, ima od 29. aprila, ko …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *