Meeting of Delegation for relations with Israel. PHOTO: European Union 2023.

Srbija in Kosovo si morata prizadevati za umiritev razmer na severu Kosov

• Poslanci Evropskega parlamenta pozorno spremljajo potekajočo preiskavo napada na Banjsko/Banjskë

• Poziv Srbiji, naj umakne vse vojaška prednja oporišča blizu meje s Kosovom

• Srbija in Kosovo si morata dejavno prizadevati za dialog z mirnim reševanjem sporov

• Poziv k obsodbi vseh oblik nasilja in provokacij

Poslanci v resoluciji sprejeti v četrtek, ugotavljajo, da srbska vlada vodi zelo nevarno politiko v zvezi s Kosovom in njegovimi zahodnimi partnerji.

Besedilo resolucije, sprejete z dvigom rok, najostreje obsoja „grozovit in strahopeten teroristični napad na kosovske policiste “v kraju Banjska/Banjskë na severu Kosova 24. septembra 2023 in poziva vse strani, naj umirijo razmere na severu Kosova.

Poslanke in poslanci pozorno spremljajo tekoče preiskave kosovskih oblasti in pozivajo Srbijo, naj v celoti sodeluje in privede odgovorne za napad, ki trenutno prebivajo v Srbiji, pred sodišče, vključno z olajšanjem njihove izročitve Kosovu.

Nevarna politika Srbije v zvezi s Kosovom in njegovimi zahodnimi partnerji

Agresivno vojaško vedenje skupaj z radikaliziranimi političnimi sporočili v Srbiji in močnimi znaki vpletenosti srbske države v nedavno politično nasilje na severu Kosova kaže, da srbska vlada izvaja zelo nevarno, vendar usklajeno politiko v zvezi s Kosovom in njegovimi zahodnimi partnerji. Poslanke in poslanci Evropskega parlamenta so zaskrbljeni tudi zaradi dokazov, ki povezujejo nasilne kriminalne skupine na severu Kosova in v Srbiji s srbsko državo.

Če se bo v preiskavi ugotovljena neposredna vpletenost srbske države v napade 24. septembra, bi morala Komisija zamrzniti sredstva, ki so bila Srbiji zagotovljena v okviru instrumenta za predpristopno pomoč III. Svet tudi pozivajo, naj sprejme ciljno usmerjene omejevalne ukrepe, med drugim zamrznitve sredstev in prepovedi potovanj, proti destabilizirajočim akterjem na severu Kosova in voditeljem večjih mrež organiziranega kriminala.

Prizadevanja za mirno reševanje sporov z dialogom

Parlament poziva Srbijo in Kosovo, naj obsodita vse oblike nasilja in provokacij ter ustavita vse ukrepe, ki bi lahko še zaostrili napetosti, in si dejavno prizadevata za mirno reševanje sporov prek dialoga, ki ga podpira EU.

Komisija bi morala, po mnenju poslank in poslancev Evropskega parlamenta, delovati kot pošten posrednik v procesu normalizacije in se izogibati pomirjanju s Srbijo ter zahtevati, da Svet odpravi negativne ukrepe, ki jih je sprejel proti Kosovu, ter ponovno vzpostavi stike na visoki ravni z njegovo
predsednico in kosovsko vlado. Resolucija poziva Komisijo, naj do konca leta 2023 pripravi in predstavi pregleden in ambiciozen načrt za vključitev Kosova v integracijo.

über evropskeno

Siehe auch

Video Evropskega parlamenta “Uporabi svoj glas” je dosegel več kot 190 milijonov ogledov

Kratek dokumentarni film, ki poudarja pomen volitev in varovanja demokracije, ima od 29. aprila, ko …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *