Civil society organisations meet with the European Parliament’s 2023 Sakharov Prize laureate and finalists - Discussion laureates’ ‘’Jina Mahsa Amini and the Woman, Life Freedom Movement in Iran’’ representatives and MEP Abir Al-Sahlani

Nagrada Evropskega parlamenta za Žino Mahso Amini in iranske protestnice

Slovesna podelitev nagrade Saharova za svobodo misli za leto 2023, ki so jo prejele Žina Mahsa Amini in gibanje Ženska, življenje, svoboda iz Irana, je bila 12. decembra.

Nagrado so v njihovem imenu prevzeli Saleh Nikbaht, odvetnik družine Žine Mahse Amini, in  iranski zagovornici pravic žensk Afsun Nadžafi in Mersedeh Šahinkar, ki sta Iran zapustili leta 2023.

Predsednica Roberta Metsola je ob začetku slovesnosti dejala: “Letošnja nagrada za svobodo misli Saharov, ki jo prejmejo Žina Mahsa Amini in gibanje Ženska, življenje, svoboda iz Irana, je poklon vsem pogumnim in upornim ženskam, moškim in mladim v Iranu, ki kljub temu, da so pod vse večjim pritiskom, nadaljujejo boj za njihove pravice in za spremembe. Evropski parlament vas sliši in podpira. Niste sami.ʺ

22-letno iransko Kurdinjo Žino Mahso Amini je 13. septembra 2022 aretirala teheranska policija, ker naj ne bi upoštevala strogih iranskih zakonov o nošenju naglavne rute. V priporu je bila fizično zlorabljena, tri dni kasneje pa je umrla v bolnišnici. Njena smrt je sprožila množične proteste žensk v Iranu, ki pod sloganom „ženska, življenje, svoboda“ protestirajo proti pravilom o obvezni nošnji hidžaba in drugim diskriminatornim zakonom.

Starše in brata Žine Mahse Amini so 8. decembra na poti v Francijo, kjer naj bi sprejeli nagrado Saharova, na teheranskem letališču ustavile iranske oblati in jim zaplenile potne liste. Trenutno jim je prepovedano potovati iz države. V soboto je Roberta Metsola pozvala “iranski režim naj umakne svojo odločitev”.

Družino je v Strasbourgu zastopal njihov odvetnik Saleh Nikbaht, ki je na slovesnosti prebral sporočilo matere Žine Mahse Amini Mozgan Eftehari: “Žalost zaradi Žine je zame večna, za ljudi po vsem svetu je nesmrtna. Trdno verjamem, da bo njeno ime poleg imena Ivane Orleanske ostalo simbol svobode. Iz rojstnega kraja večne Žine vam v svojem imenu inv  imenu moje družine izražam neskončno hvaležnost in upam, da boste ostali trdni in ponosni. Upajmo, da se nobenemu glasu ne bo treba več bati izgovoriti besede svoboda.”

Posnetek slovesnosti si lahko ogledate tukaj.

Ozadje

Iranski režim je proteste nasilno zatrl, na to pa se je odzval tudi Evropski parlament, ki je večkrat obsodil kritične razmere na področju človekovih pravic v tej državi. Poslanke in poslanci so oktobra 2022 pozvali k sankcijam proti iranskim uradnikom, ki so bili vpleteni v smrt Žine Mahse Amini in zatiranje, ki ga izvaja režim. Januarja 2023 so Evropsko unijo pozvali, naj proti iranskemu režimu uvede dodatne sankcije, Islamsko revolucionarno gardo pa vključi na seznam terorističnih organizacij. Evropski parlament je novembra 2023 sprejel resolucijo o nedavnih napadih na ženske in zagovornike pravic žensk v Iranu ter samovoljnem pridržanju državljanov Evropske unije v tej državi. Pozval je tudi k ustanovitvi projektne skupine Unije za podporo dobitnikom nagrade Saharova in Nobelove nagrade.

Nagrada Saharova za svobodo misli se imenuje po sovjetskem fiziku in političnem oporečniku Andreju Saharovu. Evropski parlament jo od leta 1988 vsako leto podeli posameznikom in organizacijam, ki se zavzemajo za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Več informacij o drugih finalistih izbora za nagrado Saharova je na voljo tukaj.

über evropskeno

Siehe auch

Naj šola ambasadorka Evropskega parlamenta (EPAS) v sezoni 2023-2024 je II. gimnazija Maribor

S sklepno slovesnostjo se je danes zaključila letošnja izvedba izobraževalnega projekta Šola ambasadorka Evropskega parlamenta …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *