Nacionalni zmagovalec mladinske nagrade Karla Velikega 2024 je projekt »Razlike nas povezujejo – projekt dveh Goric«

Letošnji zmagovalec slovenskega nacionalnega predizbora za mladinsko nagrado Karla Velikega 2024 je projekt »Razlike nas povezujejo – projekt dveh Goric«, katerega ustvarjalci so preko organiziranja družabnih večerov igranja iger povezali mlade s težavami pri vključevanju  v družbo iz Nove Gorice in Gorice ter obenem prispevali k premoščanju narodnostnih, jezikovnih, socialnih in drugih razlik med njimi.

Z aktivnim prispevkom h gradnji enakopravne in na pravicah vsakega posameznika utemeljene družbe jim je uspelo prepričati žirijo v sestavi evropskih poslancev Milana Brgleza (S&D) in Klemna Grošlja (Renew) ter direktorice javnega zavoda Mladi zmaji Ksenje Perko, da jim je prisodila prvo mesto med osmimi kandidati.

Za prvouvrščenim projektom so se v letošnjem izboru zvrstili 9. nacionalna selekcijska konferencaEvropskega mladinskega parlamenta Slovenije, projekt Poslančev dnevnikZavoda PIP, Park znanosti, ki ga je pripravila Gimnazija Nova Gorica, Pesmi Franceta Prešerna, prilagojene za lahko branje, Zveze Sožitje in drugi projekti.

Kdo bo prejel mladinsko nagrado Karla Velikega?

Ustvarjalci projekta »Razlike nas povezujejo – projekt dveh Goric« se bodo v drugi fazi izbora prejemnika letošnje mladinske nagrade Karla Velikega, ki jo Evropski parlament in Fundacija za mednarodno nagrado Karla Velikega iz Aachna vsako leto podeljujeta uspešnim projektom mladih za mlade, pomeril z nacionalnimi zmagovalci iz ostalih 26 članic EU.

Nagrada za projekte, ki jih izvajajo mladi za mlade in ki prispevajo k razvoju Evrope, poleg prestižne lovorike prinaša tudi finančni prispevek v višini 7500 evrov za zmagovalca oziroma po 5000 in 2500 evrov za drugo- in tretjeuvrščeni projekt.

Zmagovalec letošnjega natečaja bo razglašen v torek, 7. maja 2024, na slovesnosti v Aachnu. Nagrada za uspešne projekte, ki jih izvajajo mladi za mlade, in ki prispevajo k razvoju Evrope, poleg prestižne lovorike prinaša tudi finančni prispevek v višini 7500 evrov za zmagovalca oziroma po 5000 in 2500 evrov za drugo- in tretjeuvrščeni projekt.

über evropskeno

Siehe auch

Naj šola ambasadorka Evropskega parlamenta (EPAS) v sezoni 2023-2024 je II. gimnazija Maribor

S sklepno slovesnostjo se je danes zaključila letošnja izvedba izobraževalnega projekta Šola ambasadorka Evropskega parlamenta …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *