EP Plenary session - Establishing the Reform and Growth Facility for the Western Balkans

Na predlog Nemca Evropski parlament odobril odpravo vizumov tudi za Srbe iz Kosova

»Na moj predlog je s sprejetjem odločitve Evropski parlament dokončno zaključil proces vizumske liberalizacije za celotno regijo Zahodnega Balkana, vključno tudi za Srbe iz Kosova. Gre za tehnično rešitev, in ne za politično odločitev,« je po glasovanju poudaril evropski poslanec in poročevalec Evropskega parlamenta za dosje Matjaž Nemec (S&D/SD).

»Pozdravljam današnjo odločitev parlamenta, ki pravico do prostega potovanja širi še na zadnjo kategorijo državljanov na Kosovu, ki do nje do sedaj niso bili upravičeni. Gre torej za nadaljevanje odločitve, ki za Srbijo velja od leta 2009 ter za Kosovo od letošnjega leta. Ta ni veljala za Srbski prebivalci Kosova, ki so imetniki posebnih potnih listov, ki jih izdaja Srbska koordinacijska uprava. To razlikovanje je Srbija na zahtevo EU morala uvesti leta 2009. Nadaljevanje takšnega razlikovanja v primeru vizumske liberalizacije bi lahko pomenilo diskriminacijo, za katero pa ne obstajajo legitimni ali utemeljeni razlogi. Naša dolžnost je torej bila, da problem EU tudi razreši. Zato je današnja odločitev parlamenta pomembna,« še opisuje razloge za predlog Komisije Nemec.

»Besedilo mora sedaj potrditi še Svet Evropske unije. Odločitev bi tako lahko stopila v veljavo že pred poletjem. S tem EU sporoča, da je kredibilna. Dobro sporočilo pa s tem pošiljamo iz EP tudi v regijo,« je še zaključil Nemec.

über evropskeno

Siehe auch

Video Evropskega parlamenta “Uporabi svoj glas” je dosegel več kot 190 milijonov ogledov

Kratek dokumentarni film, ki poudarja pomen volitev in varovanja demokracije, ima od 29. aprila, ko …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *